Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia na święta to zadanie, które wymaga specjalnych zdolności organizacyjnych. Po pierwsze, święta trwają co najmniej dwa dni, a po drugie oprócz domowników przy stole zasiadają jeszcze zaproszeni goście.Liczba ludzi do nakarmienia jest duża, trzeba więc przygotować sporo potraw w dużych ilościach. Nie da się tego zrobić w ostatnim dniu, więc przygotowywanie i przechowywanie jedzenia wymaga specjalnej logistyki. Głównym dyspozytorem jest pani domu (rzadziej gospodarz), ale pozostali członkowie rodziny muszą się czynnie zaangażować. Zacząć potrzeba po pierwsze, od zaplanowania świątecznego menu, po drugie – od listy gości, a po trzecie – listy zakupów. Lista zakupów powinna zawierać oprócz artykułów spożywczych także narzędzia kuchenne. Nie mając dobrego sprzętu, trudno myśleć o bezstresowej i bezkonfliktowej rodzinnej współpracy. Muszą być ostre noże, dobre garnki, formy i foremki do ciasta, solidne deski do krojenia, by uchronić meble kuchenne przed porysowaniem, i dziesiątki innych drobiazgów. W przygotowywaniu i przechowywaniu jedzenia wspomaga też pojemna lodówka. By przygotować świąteczne menu trzeba zatem dobrze się zaopatrzyć.