Hiszpania to kraj pełen kontrastów, co doskonale widzoczne jest m. in. w tradycji kulinarnej tego kraju. Kuchnia hiszpańska to wiele ciekawych przysmaków oraz diet, które dominują w poszczególnych regionach tego kraju. Dla miłośników hiszpańskich przysmaków wielką ciekawostką jest kuchnia katalońska, znana z prostych, a jednocześnie dość pożywnych przysmaków. Czym wyróżnia się dieta mieszkańców Katalonii? Jakie przysmaki w tej części kraju cieszą się największą popularnością?
Na terenie Katalonii wielką popularnością cieszą się przepisy na takie potrawy, jak paella. To jedna z najpopularniejszych potraw w tej części kraju, a jednocześnie jeden z ważniejszych przysmaków, z jakimi kojarzona jest kuchnia hiszpańska. Na terenie Katalonii wielką popularnością cieszy się też gazpacho, czyli zimna zupa z pomidorów, cebuli, papryki, ogórków oraz odpowiednio dobranych przypraw. Zupa taka serwowana jest zazwyczaj jako przystawka przed głównym daniem, a przepisy zazwyczaj zalecają, by podawać ją razem z grzankami.
Dieta Katalończyków jest dietą dość zdrową. Dowodem na to może być fakt, iż kuchnia katalońska bardzo chętnie stawia na ryby. Wspomniana już paella, czyli ryż z szafranem, to jedna z najpopularniejszych potraw w tym kraju. Na talerzach mieszkańców tej części Hiszpanii bardzo często pojawiają się też warzywa oraz owoce morza. A co z mięsami? Znane są tu i przepisy na dania z dodatkiem kurczaka, i na dania, w których pojawia się mięso mielone. W efekcie kuchnia katalońska zadziwia licznymi i bardzo ciekawymi przepisami, dzięki którym każdy z nas może szybko przygotować smaczne i zdrowe przysmaki.