Każdy z nas z pewnością słyszał o diecie 1000 kalorii. Każdy, kto próbował ją stosować, wie, jak jest trudna i restrykcyjna. Tysiąc kalorii to na prawdę niewiele. Dla porównania, jest to odpowiednik 3 pączków, lub jednego dużego kebaba. Co należy więc jeść, by nie przekroczyć ilości dopuszczonych kalorii, a jednocześnie nie być głodnym?
Jak każda dieta, również ta, powinna zaspokajać zalecaną dzienną ilość składników odżywczych. Bez nich opadniemy z sił, już w połowie dnia. Kluczem jest więc odpowiednie zbilansowanie białek, węglowodanów i tłuszczów. Podstawą diety jest spożywanie 5 posiłków każdego dnia, by nie dopuścić do napadu głodu, gdyż wtedy najczęściej dieta wymyka nam się spod kontroli i łatwiej ulegamy pokusom. Należy pamiętać, że niewielka przekąska, np. owoc, także traktujemy jako posiłek. Wszystkie dania należy skrupulatnie zaplanować, najlepiej jeśli ułożymy jadłospis na cały tydzień i będziemy się go konsekwentnie trzymać.
Dieta powinna być bogata w chude mięso, np. drób, ryby, odtłuszczone mleko, produkty pełnoziarniste oraz bogate w błonnik. Dopuszczalne są również owoce, jednak z ich ilością nie powinniśmy przesadzać. Podczas jej stosowania wykluczyć musimy niestety przekąski, takie jak chipsy czy słone orzeszki. Pełne mleko i tłuste wędliny również nie powinny trafiać na nasz talerz.
Rzetelnie stosowana, dieta 1000 kalorii pozwoli nam zgubić nawet 2 kg tygodniowo. Odpowiednio zbilansowana, jest także zdrowa. Właściwie skomponowane posiłki pozwoli nam schudnąć, bez utraty niezbędnych dla organizmu składników.