Tunel chłodniczy jest nowoczesnym urządzeniem, które znajduje zastosowanie w schładzaniu wyrobów. Czynnik chłodzący w jego przypadku to zimne powietrze, które krąży w obiegu zamkniętym w specjalnych kanałach.
Tunel chłodniczy – co to takiego?
Tunel chłodniczy wykorzystywany jest do schładzania wyrobów cukierniczych oblewanych czekoladą albo polewą czekoladową. Konstrukcja takiego tunelu odznacza się budową dwustrefową, w której zostało zastosowane chłodzenie przeciwprądowe. W pierwszej ze stref ciepłe produkty przesuwają się razem z taśmą i trafiają pod strumień zimnego powietrza. Powietrze ciepłe przekazywane jest do drugiej, oddzielnej strefy, gdzie się je powtórnie schładza. Nowoczesna technologia zastosowana w tunelu chłodniczym ma nieoceniony wpływ na podnoszenie wydajności pracy w każdej spośród cukierni.
Cechy tunelu chłodniczego
Tunele chłodnicze złożone są z segmentów obudowanych drzwiami uchylnymi po obu stronach wzdłuż samego tunelu. Drzwi wykonuje się z blach z kwasoodpornej stali oraz wykańcza dookoła listwami z odpowiedniego tworzywa. Wnętrze drzwi zostaje wypełnione pianką PU. Wewnątrz takiego tunelu umieszczone są ślizgi, po których przeprowadzana jest modułowa taśma z poukładanymi na niej produktami do schłodzenia. Celem zapewnienia większej szczelności w tunelu, drzwi wszystkich segmentów posiadają odpowiednie uszczelki.
Jakie są najważniejsze cechy tuneli chłodniczych?
- opcja pneumatycznego dostosowania napięcia taśmy,
- pneumatyczny mechanizm odpowiedzialny za sterowanie na końcu tunelu,
- osłony syntetyczne, sanitarnie zatwierdzone,
- podstawowa konstrukcja wykonana w całości ze stali nierdzewnej oraz paneli syntetycznych,
- oszczędne zagospodarowanie energią oraz bezpieczeństwo dla środowiska naturalnego,
- taśma z poliuretanowym pokryciem mającym atest PZH,
- taśma górna oraz powrotna w środku tunelu umieszczone bezpośrednio pod obudową,
- precyzyjna regulacja i kontrola temperatury,
- pokrywy tunelu otwierające się na siłownikach, co ułatwia czyszczenie tunelu.
Gdzie stosowane są tunele chłodnicze?
Tunele chłodnicze stosuje się powszechnie w firmach produkcyjnych, zaczynając od branży spożywczej, kończąc na branży farmaceutycznej. Urządzenia te używane są zwykle do transportowania oraz chłodzenia różnego typu produktów cukierniczych takich, jak batoniki lub ciastka świeżo oblewane czekoladą oraz wszelkiego typu substancji, które podczas procesu produkcji powinny osiągać niskie temperatury. Istnieje także opcja wykonania tuneli, które podwyższają temperaturę transportowanych medium.