Pomimo dość sporej ilości magnezu w otaczającym nas środowisku okazuje się, że prawie 100 procent Polaków cierpi na jego niedobór. A jak wiadomo, magnez to jeden z najważniejszych dla naszego zdrowia biopierwiastków. Z czego wynika problem z jego przyswajaniem i jak sobie z nim poradzić?

Jeśli sprawdzimy naturalne źródła magnezu, to zobaczymy, że pierwiastek ten znajduje się praktycznie w większości spożywanych przez nas produktów spożywczych. Obecny jest on w różnym stężeniu praktycznie we wszystkich warzywach i owocach, a także w produktach mlecznych, orzechach, roślinach strączkowych, mięsie i owocach morza. Najbogatsze stężenie magnezu występuje jednak w:

  • pestkach dyni
  • kakao
  • białej fasoli
  • orzechach i migdałach
  • kaszy gryczanej
  • bananach

I o ile nasze rodzime gleby niestety w sporej części są dość ubogie w ten składnik, a także coraz częściej skażone dużą ilością pierwiastków ciężkich, w tym ołowiu, który doprowadza do spadku ilości magnezu w osoczu krwi, to jednak w przypadku zróżnicowanej diety, powinniśmy być w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na magnez. Niestety tak nie jest!

Objawy niedoboru magnezu

Skutkiem tego są liczne problemy zdrowotne, objawiające się najczęściej zaburzeniami ze strony układu nerwowego, krwionośnego, kostnego oraz mięśniowego, czyli praktycznie całego naszego organizmu. W ten sposób niedobór magnezu może objawiać się m. in.:

  • zbytnią nerwowością lub depresją
  • bezsennością
  • bólami głowy
  • zespołem napięcia przedmiesiączkowego
  • nudnościami
  • kołataniem serca
  • syndromem niespokojnych nóg
  • problemami z koncentracją
  • bolesnymi kurczami mięśni
  • drżeniem powieki
  • odrętwieniem kończyn
  • nadciśnieniem
  • miażdżycą
  • anemią
  • problemami z odpornością
  • kamicą nerkową
  • cukrzycą typu II
  • astmą oskrzelową

Czynniki wpływające na niedobór magnezu

Głównymi czynnikami wpływającymi na niedobór magnezu jest zła dieta uboga w produkty naturalne, opierająca się na daniach wysokoprzetworzonych. Niestety gotowanie znacznie obniża zawartość tego pierwiastka w warzywach czy owocach, dlatego zaleca się włączenie do codziennego menu różnego rodzaju surówek i świeżo wyciśniętych soków.

Z drugiej strony udowodniono już, że stres również utrudnia przyswajanie magnezu, który sam ze swojej natury też nie jest mistrzem adaptacji, ponieważ jego ogólne wchłanianie z pożywienia wynosi ok. 15 – 40%.

Dlatego dużą skutecznością w walce z niedoborem magnezu cieszą się suplementy diety, takie jak Doppelherz aktiv magnez b6 forte czy magnez z witaminą B6, która ułatwia jego wchłanianie do organizmu.

Napoje, które wypłukują magnez z organizmu

Samo przyswajanie nie jest jednak największym problemem, ponieważ do tego dochodzą jeszcze liczne napoje, które niestety wypłukują magnez z organizmu. Są nimi przede wszystkim:

  • kawa
  • herbata
  • kolorowe napoje gazowane
  • alkohol

Warto wiedzieć, że im więcej cukru zawiera danych napój, tym gorzej, ponieważ na każdą cząsteczkę cukru potrzebnych jest aż 54 cząsteczek magnezu, by moc ją strawić.

Co się jeszcze gryzie z magnezem?

To jednak nie wszystkie czynniki, które nie sprzyjają magnezowi. Wiele osób może zaskoczyć negatywny wpływ wapnia i białka na przyswajalność magnezu do organizmu.

Wapń zwyczajnie w świecie gryzie się z magnezem i jego zbytnia zawartość w organizmie doprowadza do znacznych niedoborów magnezu. Natomiast zwiększona ilość białka wzmaga nasze zapotrzebowanie na magnez (więcej).

Analizując problemy z przyswajaniem magnezu, można by sądzić, że wszystko się uparło, aby utrudnić jego wchłanianie, bo często sama dieta, nawet zbilansowana, nie jest w stanie utrzymać jego odpowiedni poziom.

Jednak diabeł nie taki straszny i do zapewnienia odpowiedniego stężenia tego wyjątkowo ważnego pierwiastka wystarczy jego suplementacja preparatami wzbogaconymi w witaminę B6.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here