Wiele osób uwielbia słodkie smaki w różnych kombinacjach. Z przyjemnością spożywają wszystko co ma w swoim składzie cukier albo miód. Lecz również mogą wprowadzić do swojej diety syrop klonowy, który z pewnością przypadnie im do gustu. Jednakże czy jest on zdrowym zamiennikiem dla klasycznych słodzików? Sprawdź!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/syrop-klonowy-co-warto-o-nim-wiedziec/
Co to za syrop?
Syrop klonowy to produkt, który pochodzi z Kanady i uchodzi tam za tradycyjny przysmak. Nie bez powodu jest również nazywany Kanadyjskim Płynnym Złotem. Syrop ten jest nie tylko niezwykle smaczny, ale również ma dużo wartościowych składników odżywczych.
Powstaje on w prowincji Quebec w Kanadzie. Wytwarzany był przez lud indiański, który zamieszkiwał tamtejsze tereny, jeszcze zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Powstaje on z wykorzystania klonów, głównie gatunków cukrowych, srebrzystych, czerwonych i czarnych. Podstawowym warunkiem jest to, by drzewa miały minimum 30 lat. Wówczas nadają się do pozyskiwania soku.
Jak pozyskuje się syrop klonowy?
Sok z klonów można pozyskiwać w sposób mało inwazyjny, zatem drzewka mogą służyć jako źródło tego przysmaku przez następnych kilka dziesięcioleci. Sok wydobywa się z nich wczesną wiosną, w okresie roztopów, gdy drzewa nie są wysuszone. W pniach drzewa umieszcza się kraniki, z których sok wypływa bezpośrednio do naczyń. Dalej ten sok poddaje się odparowaniu i zagęszczaniu w wyniku podgrzewania.
Jak jeść syrop klonowy?
Jest to płynny i bardzo gęsty przysmak, który ma złoty kolor, który bardzo mocno przypomina miód. W sklepach zazwyczaj są dwa rodzaje syropów do kupienia – jaśniejszy i ciemniejszy. Syropy jaśniejsze mają delikatniejszy smak, słodzą i nie zmieniają smaku potrawy. W Kanadzie oraz w USA syrop klonowy podaje się z pancakes, które przypominają nasze racuchy. Również można go dodawać do gofrów oraz tostów na słodko.
Ma on w swoim składzie cukier, mangan, cynk, sód, żelazo, potas oraz wapń, a także niektóre witaminy z grupy B. Nie jest on zbiorem pustych kalorii, gdyż posiada dużo przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych.
Przeczytaj też: http://www.cristals.pl/woda-kokosowa/