Czym tak naprawdę jest szampan, no i jak go scharakteryzować? Szampan jest trunkiem zaliczanym do bardzo luksusowych. Wytwarza się go z mieszanki czerwonych, jak i białych winogron. Wszystkie te owoce zbiera się ręcznie, tak aby nie zgniotły się, ani też nie zafarbowały. Wszystko wywodzi się już z przełomu XVII i XVIII wieku, gdzie Dom Perignon zapoczątkował jego produkcję. Tuż przed zakorkowaniem do każdej butelki szampana warto dodać likier, czyli mieszankę cukru trzcinowego, jak i starego wina, no i drożdży. Wino zaczyna fermentacją i dopiero po 10 tygodniach wypuszcza bąbelki. Potem następuje rozkład drożdży- ten proces trwa nawet do kilku lat, a im starszy szampan, tym smaczniejszy. Szampan podaje się praktycznie podczas każdej okazji- najlepiej aby był on delikatnie schłodzony na 6-9 stopni Celsjusza. Nie można jednak pod żadnym pozorem podawać go w płaskich kieliszkach- tutaj sprawdzą się kieliszki wysokie, które są zbudowane z dość wysokiej i smukłej nóżki. Wszystko po to by szampana nie ogrzewać w swojej dłoni, gdyż staje się wtedy niezbyt smaczny.